Kilimanjaro Rutter

Northern Cirquit -rutten

Den norra kretsrutten är en relativt ny och mindre använd led upp till Mount Kilimanjaro topp, Afrikas högsta berg.

Denna rutt är känd för sin vackra natur, relativt låga nyttjande av andra turister och höga framgångsgrad. Den norra kretsrutten börjar på bergets norra sida och tar vanligtvis åtta till tio dagar att genomföra. Det är den längsta rutten av alla resvägar för att nå upp till toppen, men den ger klättrare den längsta acklimatiseringsperioden, vilket ökar chanserna för att nå toppen framgångsrikt. Stigen upp börjar i frodig regnskog och passerar sedan genom hed- och hedområdena, kännetecknade av låga buskar och tuggräs.

Rutten beger sig sedan in i det alpina ökenområdet, som ger er en fantastisk utsikt över berget och omgivande landskap. Höjdpunkten av den norra kretsrutten är den imponerande klättringen på natten mot toppen, som börjar vid midnatt och som sen tar er vidare upp på den branta och utmanande Gilman's Point till Uhuru Peak. Här får man njuta av en fantastisk soluppgång från toppen av berget, med fantastisk utsikt över det omgivande landskapet.

Sammanfattningsvis är den norra kretsrutten ett utmärkt alternativ för er som söker en längre och mer naturskön vandring upp på Kilimanjaro. Rutten erbjuder en mångfald av landskap, en längre acklimatiseringsperiod och fantastisk utsikt över berget och det omgivande området. Dock bör ni fortfarande vara förberedda på de fysiska och mentala kraven av klättringen såsom höjdförhållanden och utmanande terräng.

Lemosho-rutten

Lemosho-rutten är en mindre känd men högt rekommenderad stig upp till toppen av Mount Kilimanjaro, Afrikas högsta bergstopp. Denna rutt anses vara en av de vackraste och mest natursköna stigarna att bestiga, och den ger klättrare imponerande utsikt över bergens varierande landskap.

Lemosho-rutten börjar på bergets västra sida och tar normalt sett sju till åtta dagar att slutföra. Rutten erbjuder en längre och gradvis stigning, vilket ger bergsbestigarna mer tid att anpassa sig till de höga höjdförhållandena, och ökar deras chanser att nå toppen framgångsrikt. Stigen börjar i frodiga regnskogar, där man stöter på en mängd olika djur, inklusive apor, fåglar och andra exotiska djur.

Rutten passerar sedan genom Shira-Plateau som kännetecknas av vidsträckta hedmarker och stenig terräng. Här kan man njuta av hisnande utsikt över berget och den omgivande landsbygden. Höjdpunkten på Lemosho-rutten är klättringen till Kilimanjaros topp, Uhuru Peak.

Klättringen till toppen är utmanande, med branta serpentinvägar och höga höjdförhållanden, men de fantastiska vyerna från toppen gör mödan värt det. Lemosho-rutten är ett utmärkt alternativ för klättrare som söker en mer naturskön och gradvis stigning upp till Kilimanjaros topp. Den längre rutten och de varierade landskapen ger en vacker och unik upplevelse, och den avlägsnare klättringsperioden ger er mer tid att anpassa er till höjden vilket också ökar chanserna för att nå toppen framgångsrikt. Man bör dock fortfarande vara förbered på den fysiska och mentala påfrestningen som klättringen innebär, såsom höga höjdförhållanden och utmanande terräng.

Machame-rutten

Machame-rutten är en utmanande och naturskön stig upp till Mount Kilimanjaro topp, Afrikas högsta berg. Känd som "Whiskey-rutten", är det en av de mest populära rutterna för klättrare som söker en mer utmanande och äventyrlig upplevelse.

Startpunkten för Machame-rutten ligger på bergets sydvästra sida, nära staden Moshi, och tar vanligtvis sex till sju dagar att fullborda. Rutten passerar genom en mängd olika landskap, inklusive regnskogar, hedmarker och alpina öknar, vilket ger klättrare en mångsidig och fantastisk upplevelse. Uppstigningen börjar i den frodiga regnskogen, där man kommer att stöta på en rad olika djurliv, inklusive apor, fåglar och andra exotiska djur.

När rutten börjar befinna sig högre upp, går den in i hedmarkerna och högmarkerna, kännetecknade av låga buskar och tuvgräs. Höjdpunkten på Machame-rutten är Barranco-väggen, en brant och utmanande klättring som kräver användning av både händer och fötter för att man ska lyckas ta sig upp. Den här delen av klättringen ger andlös utsikt över omgivande landskap, inklusive Karanga-dalen nedanför. Efter Barranco-väggen, fortsätter rutten in i den alpina öknen, där man kommer att stöta på stenig och karg terräng när man närmar sig toppen. Den sista uppförsbacken till Kilimanjaros topp, Uhuru Peak, är en utmanande klättring, med branta svängar och höghöjdsförhållanden. 

Övergripande sett är Machame-rutten ett utmanande men belönande alternativ för klättrare som söker en mer äventyrlig och naturskön upplevelse. Den erbjuder en mångfald av landskap, inklusive frodiga regnskogar, hedmarker och alpina öknar, och Barranco-väggen som är en spännande och oförglömlig höjdpunkt på klättringen. Man bör dock vara förbered på det fysiska och mentala kraven av klättringen, inklusive höga höjdförhållanden och utmanande terräng.

Marangu-rutten

Marangu-rutten är en av de mest populära och välkända stigarna för att bestiga Mount Kilimanjaro, Afrikas högsta bergstopp.

Den kallas ofta för "Coca-Cola-rutten" och är den enda rutten som erbjuder sovhytter för klättrare, vilket ger en bekvämare upplevelse jämfört med camping. Marangu-rutten anses vara den enklaste rutten upp till Kilimanjaro och lockar därför många klättrare. Stigens startpunkt ligger på den sydöstra sidan av berget, nära staden Moshi, och tar vanligtvis fem till sex dagar att genomföra. Rutten kännetecknas av vackra vyer över bergets skogar, hedmarker och alpina landskap. Uppstigningen börjar i den frodiga regnskogen, där bergsbestigare kommer att stöta på en mångfald av växt- och djurliv, inklusive colobusapor, svartvita apor och olika fågelarter.

När stigen börjar befinna sig högre upp passerar den genom olika ekosystem, inklusive hed och hedar, kännetecknade av låga buskar och tuvor av gräs, och når till slut den alpina öknen, där ni kommer att möta karga landskap av stenar och grus. Kilimanjaros topp, Uhuru Peak, är den slutliga destinationen för Marangu-rutten. 

Ni kommer att påbörja er vandring tidigt på morgonen, klättrandes i mörkret för att nå toppen i tid för soluppgången. Klättringen är utmanande, med branta serpentinvägar och stenig terräng, men belöningarna med att nå toppen är ovärderliga. Marangu-rutten är ett utmärkt alternativ när man söker en mer bekväm och väletablerad rutt upp till Kilimanjaro. Den erbjuder en vacker och varierad landskapsbild, och sovhytterna ger en mer bekväm upplevelse jämfört med camping som man har på dom andra rutterna. Det är dock viktigt att notera att populariteten hos rutten också innebär att det ibland kan vara trångt, och klättrare bör vara förberedda på de fysiska kraven som klättringen medför.

Upptäck Kilimanjaro

Kilimanjaro
Hur vill ni uppleva Tanzania?
Vi hjälper er att skapa ett komplett paket
Kontakta oss