Safariparker

Tarangire National Park

Tarangire nationalpark är ett vackert och mångsidig reservat belägen i norra Tanzania.

Parken är uppkallad efter Tarangirefloden, som rinner igenom den och är en viktig källa till vatten för parkens rika djurliv. Parken täcker ett område på cirka 2 850 kvadratkilometer och ingår i det större Tarangire-ekosystemet, som omfattar angränsande viltreservat och områden som är kontrollerade för jakt. Tarangire nationalpark är hem till en mängd olika djurliv, inklusive stora hjordar av elefanter, lejon, leoparder, geparder och bufflar. Parken är också känd för sina stora koncentrationer av zebror, gnuer och giraffer som migrerar genom parken under den torra säsongen. Besökare i parken kan också upptäcka sällsynta arter som tofsörad oryx och den mindre kudu.

Parkens landskap är mångsidigt och varierar från öppna gräsmarker till tät skog och akacieskogar. Tarangirefloden och dess biflöden utgör en viktig källa till vatten för parkens djurliv och ger liv till en rad fågelarter, inklusive den Svarthuvade dvärgpapegoja, den Vitfläckiga frankolinen och den Vithuvade buffelvävaren. Utöver safariåkningar kan ni i Tarangire nationalpark också njuta av guidade promenader och kulturella besök till närliggande Maasai-byar. Tarangire nationalpark är bäst att besöka under den torra säsongen, från juni till oktober, när djurlivet samlas runt Tarangirefloden och är lättare att upptäcka. Parkens frodiga vegetation under regnsäsongen, från november till maj, erbjuder dock en annan och lika belönande safariupplevelse. Tarangire nationalpark är en destination som inte bör missas för vildmarksentusiaster och naturälskare. Med sitt rika djurliv, varierade landskap och olika aktiviteter erbjuder parken en unik och oförglömlig safariupplevelse i Tanzania.

Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro nationalpark är en UNESCO-världsarvsplats som ligger i norra Tanzania. Med en yta på 8 300 kvadratkilometer är skyddsområdet uppkallat efter Ngorongoro-kratern, världens största obrutna vulkaniska kaldera som är hem för en mängd olika djurarter.

Ngorongoro nationalpark är en av dom få platser i världen där människor och djur samexisterar i harmoni. Här finns ett brett utbud av djur, inklusive elefanter, lejon, leoparder, geparder, hyenor, gnuer, zebror, gazeller och bufflar. Området är också känt för sin stora befolkning av Maasai, som lever i området med en helt unik livsstil. Ngorongoro-kratern är höjdpunkten av Ngorongoros nationalpark och är en av de största intakta vulkaniska kalderorna i världen. Kraterns botten är en bördig slätt som är hem för över 25 000 djur, inklusive stora hjordar av gnuer, zebror och gazeller, samt rovdjur såsom lejon, leoparder och hyenor. Kratern är också hem för den hotade svarta noshörningen, som kan ses beta på de gräsklädda slätterna.

Förutom Ngorongoro-kratern inkluderar skyddsområdet också Olduvai Gorge, en plats av betydande arkeologisk relevans där fossiler av tidiga människor hittats. Besökare kan också utforska den närliggande Empakaai-kratern, en mindre vulkanisk kaldera som är hem för en sodasjö och mängder av flamingos. Ngorongoro nationalpark är en populär destination för vildmarksresor och kulturella turer. Besökare kan njuta av en safari i kratern och området runtomkring, liksom guidade promenader och kulturella besök i Maasai-byar. Ngorongoro nationalpark och särskilt kratern är en måste-besöka destination för våra gäster. Med sitt rika djurliv, unika landskap och rika kulturella arv, erbjuder kratern en unik och oförglömlig safaritur i Tanzania.

Serengeti National Park

Serengeti är ett enormt savann-ekosystem belägen i norra Tanzania, berömd för dess fantastiska djurliv och den Stora årliga Migrationen.

Serengeti Nationalpark täcker en yta av 14 763 kvadratkilometer och rymmer över 70 stora däggdjursarter och mer än 500 fågelarter. Den Stora Migrationen är den årliga rörelsen av miljontals gnu, zebror och gaseller över Serengeti-ekosystemet i sökandet efter färsk bete och vatten. Migrationen är ett naturfenomen och en av de mest spektakulära djurhändelserna i världen. Det är den största biomassa-migrationen på land, och det är en kontinuerlig cykel som äger rum under hela året, med olika stadier och rörelser beroende på säsong och månad under året. Migrationen börjar vanligtvis i december, när hjordarna samlas i södra Serengeti i Ndutu-området för att föda sina ungar. Kalvsäsongen varar fram till mars, och under den här tiden är rovdjur som lejon, geparder och hyenor rikligt förekommande i området för att jaga sårbara nyfödda. När den torra säsongen börjar startar hjordarna röra sig norrut i sökandet efter grönare betesmarker och vattenkällor. Migrationen når sin höjdpunkt i juli och augusti när hjordarna korsar Marafloden, som är känd för sina krokodiler och flodhästar. Korsningen är en farlig och dramatisk syn, där gnuer och zebror riskerar sina liv för att nå den andra sidan av floden.

Efter att ha korsat floden fortsätter hjordarna att röra sig norrut igen innan de påbörjar sin resa tillbaka till södra Serengeti i november, och på så sätt fullbordar den årliga migrationcykeln. Serengeti är känt för sina fantastiska djurlivssyner under hela året, inklusive stora lejonhjordar, leoparder, geparder, elefanter, giraffer, bufflar och många fler. De stora savannslätterna, kantade med akacieträd, erbjuder ett pittoreskt landskap för safari och djurfotografering. Den bästa tiden att bevittna den Stora Migrationen i Serengeti är från december till mars när hjordarna är i södra Serengeti och Ndutu-området. Emellertid erbjuder Serengeti fantastiska djurlivssyner under hela året, där olika säsonger och månader ger olika unika upplevelser. Förutom safari kan besökare i Serengeti också njuta av varmluftsballongsafaris. Sammanfattningsvis är Serengeti en måste-besöka destination för djurentusiaster och naturälskare. Med dess fantastiska djurlivssyner, hisnande landskap och den imponerande Stora Migrationen erbjuder Serengeti en oförglömlig safariupplevelse i Tanzania.

Lake Manyara National Park

Manyarasjön nationalpark är en liten men otroligt mångsidig nationalpark belägen i norra Tanzania, som täcker en yta på cirka 330 kvadratkilometer.

Parken är belägen mellan Great Rift Valley Escarpment och sjön Manyara och erbjuder ett unikt landskap och livsmiljö för olika djurarter. En av de främsta attraktionerna i Manyarasjön nationalpark är de stora populationerna av rosa flamingos som kan ses vada i sjöns grundvatten. Manyarasjön är också hem till en mängd andra fågelarter, såsom pelikaner, storkar och kungsfiskare, vilket gör det till ett paradis för fågelskådare. Parken är likaså hem till en mångfald av däggdjursarter, inklusive elefanter, bufflar, giraffer, zebror, gnuer och många fler. Förutom flamingorna är likaledes en annan av höjdpunkterna i parken dess stora population av träd-klättrande lejon, som, om du har tur, ofta kan ses vila på grenarna från akacieträden i parken.

Manyarasjön nationalpark är dessutom välkänt för sin natursköna ljuvlighet, med en mängd olika landskap som sträcker sig från öppen savann till tät skog och träsk. Great Rift Valley Escarpment ger en fantastisk grund för safari och djurfotografering. Besökare som kommer till parken kan njuta av en mängd olika aktiviteter, inklusive safari, vandringssafaris och fågelskådarutflykter. Parken erbjuder också kulturella besök till närliggande Maasai-byar, vilket ger en möjlighet att lära sig om deras traditionella livsstil. Den bästa tiden att besöka Manyarasjön nationalpark är under den torra säsongen från juni till september när djurlivet koncentreras runt vattenkällor och är lättare att upptäcka. Emellertid kan parken besökas året runt, och varje säsong erbjuder en unik upplevelse. Manyarasjön nationalpark är en dold skatt i Tanzania och ett måste-besök destination för fågelentusiaster och naturälskare. Med sin mångfald av djur, fantastiska landskap och unika livsmiljöer erbjuder Lake Manyara National Park en oförglömlig safariupplevelse.

Mahale Mountain National Park

Mahalebergens nationalpark är en unik och avlägsen nationalpark belägen vid stranden av Tanganyikasjön i västra Tanzania.

Parken täcker ett område på cirka 1 613 kvadratkilometer och är hem för en av världens största populationer av vilda schimpanser. En av huvudattraktionerna i Mahalebergens nationalpark är möjligheten att vandra i sökandet efter just schimpanserna. Besökare kan ansluta sig till erfarna guider och spårare som leder dem på en vandring genom parkens täta skogar i sökandet efter dessa intelligenta primater. Att se dessa lekfulla och intelligenta djur i deras naturliga miljö är en oförglömlig upplevelse. Utöver schimpanser är parken också hem för en rad andra djurarter, inklusive leoparder, buskbockar och olika fågelarter. 

Parken är också hem för över 250 fiskarter som finns i de klara vattnen i Tanganyikasjön. Parkens läge vid Tanganyikasjöns stränder ger också besökare möjlighet att njuta av en rad vattenbaserade aktiviteter, såsom simning, snorkling och fiske. Sjön är hem för en rad fiskarter, inklusive den läckra Tanganyikasardinen. Boenden i Mahalebergens nationalpark är begränsad, och besökare bor vanligtvis i rustika lodger eller campingplatser inom parken. Lodgerna är enkla men bekväma och ger en autentisk vildmarksupplevelse. Gäster kan också välja att bo i den närliggande byn Kigoma och göra dagsutflykter till parken. Det finns ingen speciell säsong för att besöka Mahalebergens nationalpark och parken kan gästas året runt.

Gombe Stream National Park

Gombe Stream nationalpark är en liten men unik nationalpark belägen i västra Tanzania. Den är känd för sin population av vilda schimpanser och dess koppling till den berömda primatologen Jane Goodall.

År 1960 påbörjade Jane Goodall sin banbrytande forskning om beteendet hos schimpanser i Gombe Stream Nationalpark. Hennes arbete hjälpte till att revolutionera vår förståelse för dessa intelligenta primater som gav oss insikter i deras sociala strukturer, verktygsanvändning och kommutation. Idag kan besökare till Gombe Stream Nationalpark gå i Jane Goodalls fotspår och observera schimpanserna som hon studerade. Parken är hem för över 100 schimpanser, och besökare kan ansluta sig till erfarna guider och spårare för att söka efter dessa primater i parkens täta skogar.

Utöver schimpanser är parken också hem för en rad andra djurarter, inklusive babianer, vervetapor och olika fågelarter. Parkens läge vid Tanganyikasjöns stränder ger också besökare möjlighet att njuta av en rad vattenbaserade aktiviteter, såsom simning och snorkling. Boendet i Gombe Stream Nationalpark är begränsad, och besökare bor vanligtvis i enkla men bekväma lodger eller campingplatser inom parken. Lodgerna erbjuder en autentisk vildmarksupplevelse, och gäster till parken kan ofta höra ljudet av schimpanser som ropar i fjärran. Gombe Stream Nationalpark kan besökas året runt, och den erbjuder en unik möjlighet att observera vilda schimpanser i deras naturliga miljö samt lära sig om Jane Goodalls banbrytande arbete.

Ruaha National Park

Ruaha nationalpark är ett otroligt vackert vildmarksområde beläget i Tanzania. Med en yta på över 20 000 kvadratkilometer är det en av de största nationalparkerna i Afrika och hem till en otrolig mängd djurliv och naturliga underverk.

En av de mest slående egenskaperna av Ruaha nationalpark är dess karga och varierade terräng. Från rullande kullar till klippiga utskjutningar till vidsträckta slätter förändras landskapet ständigt och erbjuder besökare ett brett utbud av upplevelser. Parken är också hem till den Great Ruaha River, som slingrar sig genom vildmarken och fungerar som en vital källa av vatten för parkens alla djur. 

När det gäller djur är Ruaha nationalpark ett sant paradis för djurälskare. Parken är hem till över 10 000 elefanter samt ett antal andra arter av däggdjur, inklusive lejon, leoparder, geparder, giraffer, zebror och mer. Faktum är att parken också är känd för sin höga täthet av rovdjur, vilket gör parken till en idealisk destination för dem som hoppas få en glimt av dessa magnifika djur i det vilda. Fågelskådare kommer också att bli förtjusta över Ruaha nationalpark, eftersom den är hem till över 570 fågelarter. Från färgglada biätare till majestätiska rovfåglar är parkens fågelliv både varierat och rikt. Utöver sitt djurliv finnar man även i Ruaha nationalpark ett rikt kulturarv.

I parken finner man flera olika stammar, inklusive de semi-nomadiska Barabaig-folket, som har levt i området i generationer. Besökare till parken kan lära sig om dessa kulturer, stammar och deras livsstil, vilket ger en annan dimension av djup och mening till besöket av parken. Ruaha nationalpark är verkligen en anmärkningsvärd destination. Med sina fantastiska landskap, rika djurliv och rika kulturarv är parken ett måste för alla som reser till Tanzania eller söker en oförglömlig safariupplevelse i Tanzania.

Nyerere National Park

Nyerere nationalpark, tidigare känt som Selous Game Reserve, ligger i södra Tanzania och är ett relativt ny tillskott till landets nationalparksystem, som etablerades 2019. Trots sin ungdom har parken snabbt vunnit rykte som en av dom främsta destinationerna för både djurälskare och naturälskare.

En av de definierande egenskaperna hos Nyerere nationalpark är dess läge. Belägen längs Rufiji-floden omfattar parken över 30 000 kvadratkilometer av orörd vildmark, inklusive vidsträckta savanner, tät skog och slingrande vattendrag. Detta varierade landskap är hem för en otrolig mängd djur, inklusive elefanter, lejon, leoparder, giraffer, zebror och mer.

En av parkens mest unika egenskaper är dess population av vilda hundar. Dessa hotade djur, som också är kända som afrikanska målade hundar, är bland de mest undangömda och sällsynta rovdjur på kontinenten. Besökare till Nyerere nationalpark har möjlighet att se dessa fascinerande djur i deras naturliga livsmiljö och lära sig mer om arbeten som görs för att skydda dem från utrotning. Utöver sitt djurliv är Nyerere nationalpark också hem för ett antal viktiga kulturskatter. Parken ligger nära ruinerna av flera antika swahili-stadsstater, som daterar tillbaka till 1300-talet. Dessa platser ger en glimt av regionens rika historia och kultur samt ger gäster en djupare förståelse för områdets arv.

En av de mest populära aktiviteterna i Nyerere nationalpark är båtlivet längs Rufiji-floden. Denna natursköna vattenväg erbjuder besökare ett unikt perspektiv av parkens djur och landskap samt är ett bra sätt att se djur såsom flodhästar och krokodiler på nära håll. Parken erbjuder också en rad andra aktiviteter som guidade promenader och fågelskådning. Sammanfattningsvis är Nyerere nationalpark verkligen en speciell destination. Med sitt otroliga djurliv, varierade landskap och rika kulturarv erbjuder parkens besökare en oförglömlig upplevelse och en djup uppskattning av skönheten och mångfalden som finns i Tanzanias natur.

Safari

SafariParkerAktiviteter
Hur vill ni uppleva Tanzania?
Vi hjälper er att skapa ett komplett paket
Kontakta oss