Zanzibar Restips

Zanzibar är faktiskt namnet på hela den förtrollande skärgården utanför Tanzanias kust. Den mest kända ön kallas lokalt för Unguja, men benämns ofta helt enkelt som Zanzibar. Den erbjuder resenärer en fascinerande blandning av orörda stränder, rik historia och levande kultur. Oavsett om du är historieälskare, strandfantast eller kulinarisk entusiast, har Zanzibar något för alla. Här är din ultimata guide till att utforska detta tropiska paradis.

Kontakta oss

Historiska Platser: En Resa Genom Tiden

Börja eller avsluta ditt äventyr i Stone Town, hjärtat av Zanzibars historiska och kulturella arv. Bara 10 minuters bilresa från flygplatsen, erbjuder staden något för alla. Vandra genom dess smala gränder och upptäck House of Wonders, ett storslaget palats som en gång tjänade som sultanens residens. Besök Old Fort, en fästning från 1600-talet som nu rymmer ett kulturcenter och en amfiteater. Sultanens palats (Beit el-Sahel) ger en inblick i kungligt liv med sina museiutställningar. Missa inte slavmarknaden, en gripande påminnelse om Zanzibars inblandning i slavhandeln. För en kombination av natur och historia, utforska Jozani Forest. Denna frodiga skog är hem för de sällsynta röda colobus-aporna och erbjuder en unik inblick i Zanzibars naturliga historia. En annan fascinerande plats är Kidichi Persian Baths, byggda på 1800-talet av Sultan Said för hans fru, som visar upp kungliga fritidsaktiviteter från förr.

Sevärdheter och Stränder: Tropisk Lycka

Zanzibars stränder är legendariska. Nungwi Beach är känd för sina vita sandstränder och klara vatten, perfekt för bad och solande. I närheten erbjuder Kendwa Beach ett livligt nattliv och fantastiska solnedgångar. För en mer avslappnad atmosfär, besök Paje Beach, ett paradis för kite-surfare med sina stadiga vindar. Missa inte en resa till Prison Island, en tidigare karantänstation som nu är hem för jättesköldpaddor. Mnemba Atoll är en dykares dröm, med fantastiska korallrev och mångsidigt marint liv.

Visum och Inresekrav: Smidiga Ankomster

Svenska medborgare kan få visum vid ankomst till Zanzibars flygplatser och hamnar, men det är lämpligt att kontrollera de senaste kraven innan du reser. Alternativt kan du ansöka om e-Visa online för en smidigare ankomstprocess. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter din avsedda vistelse för att undvika problem.

Pengar och Valuta: Hantering av Dina Finanser

Den lokala valutan är tanzaniska shilling (TZS). Bankomater finns i Stone Town och större städer, men de kan vara sällsynta i avlägsna områden, så bär med dig tillräckligt med kontanter när du reser utanför dessa områden. Större hotell och restauranger accepterar kreditkort, men mindre försäljare kräver vanligtvis kontanter. Dricks är vanligt, med cirka 10% som standard i restauranger, hotell och för guider.

Flyg och Färja: Att Ta Sig Dit

Zanzibar är välanslutet med flyg. Internationella flyg ansluter ofta genom Dar es Salaam eller Nairobi, med frekventa lokala flyg från Dar es Salaam till Zanzibars Abeid Amani Karume International Airport (ZNZ). För ett mer sceniskt alternativ, överväg att ta färjan från Dar es Salaam till Zanzibar.

Mat och Dryck: Ett Kulinariskt Äventyr

Zanzibars kök är en härlig blandning av smaker och influenser. Missa inte Zanzibar Pizza, en unik twist på pizza fylld med kött, grönsaker eller Nutella. Njut av traditionella rätter som biryani och pilau, och unna dig färska skaldjur, från grillad fisk till räkor och bläckfisk. Forodhani Food Market varje kväll i Stone Town vid strandpromenaden är ett måste att besöka, där du kan få allt du önskar. Släck törsten med lokala specialiteter som kryddte, en doftande blandning infuserad med lokala kryddor som ingefära och kanel, och sockerrörsjuice, en söt godbit som ofta säljs av gatuförsäljare. För något starkare, prova Konyagi, en lokal sprit liknande gin.

Utflyktsmål: Utöver Stränderna

Zanzibar erbjuder en mängd utflykter för att förbättra din resa. Följ med på en kryddtur för att utforska plantager och lära dig om öns kryddhandels historia. I Kizimkazi kan du följa med på en delfintur och simma med dessa lekfulla djur. Safari Blue-turen erbjuder en heldag med båttur som utforskar sandbankar, snorklingsplatser och en skaldjursfest på en avskild ö. Glöm inte att besöka Jozani Forest för att se de sällsynta röda colobus-aporna och mangroveskogarna. För de äventyrliga, erbjuder de naturliga grottorna på Zanzibar en kalkstensdjungel med kristallklart turkost vatten att simma i.

Praktiska Tips: Få Ut Det Mesta av Din Resa

Hälsa: Från Sverige krävs inga vaccinationer för att resa till Zanzibar. Drick flaskvatten för att undvika magproblem. Språk: Swahili är det officiella språket, men engelska talas allmänt i turistområden. Lokala Seder: Klä dig modest, särskilt i Stone Town och landsbygdsområden. Badkläder är okej på stränderna men inte i staden. Under Ramadan, visa respekt genom att inte äta, dricka eller röka offentligt under dagtid. Transport: Hotellen kan hjälpa till med att ringa en taxi – kom bara överens om priset innan resan börjar. För mer självständig utforskning, överväg att låta oss hjälpa dig med transporten.

Boka din safari i Tanzania idag och upplev Afrikas vildmark!

Få en skräddarsydd, privat resa med Tanzania Travels.

Kontakta oss

1 Jul 2024